• banner

Gao Shan Liu Shui innebär den största förståelsen av "musik" i den kinesiska kulturen.
De frodiga skogskullarna och rena sjöarna skapar en perfekt miljö för att utforma vinterträdgården runt detta gemensamma harmonideal, som finns både i musik och landskap. Detta campus är ett landskap i sig, uppbyggt av de bästa elementen i det som redan finns på platsen. Kanalen förvandlas till en frodig flod, som strömmar genom stenar, under broar och förbi låglätta pilar. Själva campus byggs sedan runt denna flod som en liten dalstad, med dess mest aktiva delar som öppnar sig direkt mot flodbädden och de mer privata delarna av campus klättrar upp mot topparna. Denna böljande bergiga form skyddar den inre dalen från trafikbuller. Istället skapar de naturliga ljuden, såsom ljudet från det strömmande vattnet, den omgivande bakgrunden för campus.
De fyra huvudsektionerna på campus är placerade var och en på sin egen kulle: De viktigaste evenemangssalarna är placerade i söder, precis vid campusens huvudingång längs floden; de mindre salarna och andra undervisningsanläggningar fortsätter västerut från salarna och skapar den högsta kullen; fortsätter norrut från dessa är bostadsområdena, sammanflätade med de öppna gårdarna som gör att generöst dagsljus kan komma in i varje lägenhet, många vetter mot den längre utsikten mot norr över bergen. administrationskullen som vetter mot öst ansluter sig också till huvudingången från denna sida av storvalvet över floden. Trädgården öppnar sig öster och väster längs floden och välkomnar det akademiska livet på båda CUHK-campusen. De viktigaste logistiska arterierna är mot söder och norr mot vägarna.
Arkitektoniskt är campus placerat i ett tydligt rutnät, vilket möjliggör effektiv användning av utrymme och struktur. Rummen är klädda i glas och matt vit keramik. Det yttre kuvertet böjer sig runt campusområdet och skapar en harmonisk form som smälter in i landskapet i stort. Huvudformens silhuett förändras dynamiskt när man rör sig förbi byggnaden, på liknande sätt som att uppleva naturlandskap från ett fordon i rörelse. Solens riktning vid olika tidpunkter på dagen påverkar i hög grad hur formen antingen tas fram av reflektioner och ljus inuti eller blandas in i landskapet av skuggorna. Fönstren krusar bakom kopparfasaden och bildar en varierande uppsättning ljuseffekter, inte till skillnad från reflektionerna från ytan av lugnt vatten. Dessa element gör att byggnaden känns naturligt annorlunda varje gång man ser den, trots sin stora skala.

NAMN: Shenzhen konservatorium för musik

TYP: Tävlingsbidrag, 2021, delat 2: a pris

STATUS: Avslutad

PLATS: Shenzhen, Kina

KLIENT: Det kinesiska universitetet i Hong Kong, Shenzhen; Bureau Offentliga arbeten i Shenzhen kommun

PROGRAM: Ungefär. 130 000 m² med prestanda, undervisningskomplex, repetitionsstudio, sovsal, idrottscenter, administrativt kontor etc.

Tävlingsteamet på ALA: ALA samarbetar Juho Grönholm, Antti Nousjoki och Samuli Woolston med Jiaao Liu, Filippo Dozzi, Isabel Sánchez del Campo och Chengfan Yang

SAMARBETE: China IPPR International Engineering Co. Ltd (arkitektpartner), Vlad Vernica (visualiseringar), Infinity Vision (visualiseringar), Alain Tisseyre (teaterkonsult och akustik)

Källor: http://ala.fi/work/shenzhen-conservatory-of-music/


Inläggstid: Jun-11-2021